Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter andrahands-cirkusen har paret landat i en nyproducerad studentlägenhet i Nacka. Foto: Nick Strömgren/SVT

Nyproducerat studentboende i Stockholm lika dyrt som att bo i andra hand

Publicerad

Studenten David Linander flyttade runt mellan andrahandskontrakt – en gång per halvår. Nu bor han, tillsammans med flickvännen Ella Dillén Tombs, i en av Stockholms dyraste hyreslägenheter.

– Jag hade ju aldrig klarat hyran själv, säger David Linander.

Paret bor i en av de dyraste hyreslägenheterna i Stockholm, för att vara ett förstahandskontrakt. Lika dyrt som det var att flytta omkring i andra hand, vilket David Linander tidigare gjort.

– Jag flyttade ungefär varje halvår. Sju gånger, berättar han.

Den lilla fyrarummaren i Nacka är bara 65 kvadratmeter, men kostar 15 000 kr i månaden. Huset är nyproduktion och räknas som studentboende. David är färdig med sina studier och har fått arbete, men Ella Dillén Tombs behöver plugga vidare.

– Just nu har jag inte studiemedel, utan jag jobbar bara. I januari kommer jag att få ut 13 500 kr, så jag hade ju aldrig klarat hyran själv.

Ingen billigare framtid

När även Ella blir klar med studierna måste paret flytta vidare, bort från studentlägenheten. Och de tror båda att de kommer att få fortsätta söka dyra hyresrätter eftersom de inte har råd att köpa bostadsrätt i Stockholm.

– Det är intressant att i ett land där man inte har fri hyressättning, så kan man ändå ta ut 15 000 för ett förstahandskontrakt i Nacka.

Är det inte rimligt när det är nyproduktion?

– Nej, det tycker jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.