Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Sulle” berätta om att dricka Lean i videon ovan. Foto: SVT/Lisa Liljefors

”Sulle” om drogblandningen lean: Man blir nyfiken

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren använder fler den opioidbaserade drogblandningen lean i Stockholm, enligt Beroendecentrum. Järvapolisen uppger att drogen är svår att spåra och att det finns ett mörkertal. ”Sulle” säger att han inte ser några risker med att dricka lean.

– Det är som alkohol eller cannabis.

Lean är en populär drogblandning i USA och utgörs av ett hopkok av receptbelagd hostmedicin, sockerdricka, godis och ibland även alkhohol. I Sverige finns dock inte den hostmedicin som krävs för att göra lean. Istället finns det uppgifter om att personer gör egna, alternativa blandningar med dämpande medel.

I ett fall i Karlstad fördes en person i gymnasieåldern till sjukhus för att hen druckit lean. Personen ska ha tappat både syn och tal och inte kunnat gå.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

– Det är riskfyllt på olika sätt eftersom det är ett närmande till drogvärlden och då kan lean fungera som en inkörsport även till andra droger, säger Joar Guterstam, överläkare Sollentuna Beroendemottagning, Beroendecentrum Stockholm.

”Sulle”, som vi valt att kalla honom, har vid flera tillfällen druckit lean. Hör honom berätta om hur han kom i kontakt med drogblandningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet