Foto: Sundbybergs kommun

Sundbyberg vill göra Enköpingsvägen till ny stadsdel

Publicerad

Sundbyberg har långtgående planer på att omvandla området kring Enköpingsvägen till en ny stadsdel, Madendalen, som sträcker sig genom hela kommunen och knyter samman kommunens norra och södra delar.

Sundbyberg är en geografiskt delad kommun. Både järnvägen och Enköpingsvägen skär rätt igenom och skiljer norra och södra delarna från varandra.

Planerar för tusentals bostäder och arbetsplatser

När nu Enköpingsvägen förlorat mycket av sin betydelse, sedan E18 fått sin nya nordliga sträckning, kan kommunen bestämma över hur vägen ska utvecklas. Det öppnar för Sundbybergs planer på att om cirka tio år förvandla vägen till en stadsgata omgiven av arbetsplatser och bostäder.

– Det är väldigt stor bostadsbrist och brist på kontorslokaler. Vi siktar på att tillgodose behoven genom att planera för tio tusen bostäder och upp till trettio tusen arbetsplatser, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd.

Guldåder

Projektet kommer att kräva mycket stora investeringar, både privata och kommunala. Men för kommunens del är Enköpingsvägen en guldåder – kommunen äger nämligen all mark under och bredvid vägen, så kommunledningen hoppas kunna finansiera sina investeringar genom markförsäljning.

– Här i Sundbyberg är det väldigt attraktivt att investera, säger Mikael Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande. Så vi ser ju att markpriserna är ganska höga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.