Sundbybergs nya styre klart

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som ska styra Sundbyberg under de närmaste fyra åren. Det blir ett oväntat samarbete över blockgränserna.

Efter segdragna förhandlingar har man kommit fram till en lösning som innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar ett minoritetsstyre tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Socialdemokraternas Jonas Nygren fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

-Vi har bildat ett stabilt och framtidsinriktat styre med god dialog och stort samförstånd. Vi är alla fyra mycket nöjda med överenskommelsen och ser med tillförsikt fram emot att ta ansvar för att utveckla servicen till våra invånare, säger Nygren i en kommentar.

Ville stoppa SD

Samarbetet över blockgränserna är ett sätt att undvika att Sverigedemokraterna, som fick två mandat i fullmäktige, blir tungan på vågen.

Även de borgerliga är nöjda med det samarbete som mer eller mindre tvingats fram efter valresultatet.

-Mandatfördelningen efter valet gjorde att Sundbyberg hamnade i ett mycket speciellt politiskt läge, säger Bengt Sjöholm (KD). Genom vårt mittensamarbete tar vi ansvar för styrningen av vår stad, invånarnas välfärd och inte minst äldreomsorgen där Sundbyberg måste bli mycket bättre.

Kymlinge en nyckel

Naturområdet Kymlinge spelade också stor roll för att göra det politiska samarbetet möjligt i Sundbyberg.

-Den gemensamma politiska plattform vi har, borgar för ett gott samarbete som kommer att utveckla staden under mandatperioden. Vi i Centerpartiet har lyckats bevara Kymlinge grönt och det är mycket viktigt för oss, säger Stefan Bergström (C).

Det nya styret säger i ett pressmeddelande att man bland annat satsar 1,2 miljard kronor fördelat över fyra år i till exempel nya förskolor, skolor och idrottsanläggningar. Samtidigt ska skatten sänkas.

Margareta Benson

margareta.benson@svt.se

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.