Sushi ny marknad för rödlistad ål

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla stockholmskrogar säger nej till ål, men den fiskas helt lagligt i Stockholms skärgård.

Ålen, som för några årtionden sen fanns i överflöd är nu nere på en procent av det ursprungliga beståndet, enligt vissa skattningar.

– Den är utrotningshotad eftersom den fiskats alldeles för hårt samtidigt som vattenkraftens turbiner hindrar dess vandring. Dessutom tar det 15-20 år innan ålen är mogen att föröka sig, därför slår fisket extra hårt, säger Inger Näslund, expert på fiske och hav på WWF Världsnaturfonden.

Avstår

De senaste fem åren har WWF granskat servering och försäljning av ål i Sverige. I Stockholm har nästan alla restauranger som tidigare serverade ål tagit bort ålen från menyn. Alla de stora livsmedelskedjorna och färjerederierna avstår också från ål sedan arten rödlistades.

Men flera butiker i saluhallarna fortsätter med ål – och så har det tillkommit en helt ny kategori krogar med ål på menyn.

Sushi med ål

– Det är något av en ny trend, många sushirestauranger har börjat med ål och det tycker vi förstås är olyckligt, säger Inger Näslund, WWF.

Vi besöker Roppongi Seikoen i city. Personalen vill inte ställa upp framför kameran men berättar att man försöker ta hänsyn till miljön. Restaurangen har slutat med jätteräkor, men krogens många japanska kunder kräver ål.

Fiskas här

Ålen är visserligen rödlistad – men helt laglig. Visserligen infördes generellt fiskeförbud 2007, men de yrkesfiskare som bedömdes vara ekonomiskt beroende av ålfiske fick fortsätt.

– I Stockholms län rör det sig om arton fiskare, en i Mälaren och resten i Stockholms skärgård, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent.

– Fisket är begränsat i volym, men har stor betydelse i inkomst, tillägger Henrik C Andersson.

De arton fiskarenas inkomster från ålfisket står för hela 20 procent av det samlade värdet av yrkesfisket i länet.

Vattenkraftens turbiner

– Det svenska fisket idag är kraftigt reducerat, det har minskat med 80-90 procent. Det utgör inget hot mot beståndet. Det hotet ser vi istället från miljöpåverkan, framför allt från vattenkraften, säger Henrik C Andersson.

Men WWF Världsnaturfonden menar att inget fiske på ål överhuvudtaget är försvarbart.

– Fisket idag är en socioekonomisk kompromiss. Men ålen är en utrotningshotad art. Man pratar om hur viktigt det är att skydda tigern och andra arter på land, men när det gäller ål tar man inte de skarpa beslut man borde ta, slutar Inger Näslund, WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.