Ätstörningsklinikens försvar: ”Gränserna otydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan vad som är vård och vad som är forskning har inte varit tydlig för ätstörningskliniken SCÄ och några bevis för att pengar gått till fel ändamål finns inte. Det menar ledningen vid Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som nu svarar på den kritik som riktades mot kliniken i en extern granskning.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm beställde under våren 2019 en extern granskning av ätstörningsvården inom Stockholms Centrum för ätstörningar, SCÄ. Granskningen blev klar i början av september och riktade kritik mot att kliniken använt pengar till forskning istället för den vård pengarna var tänkta att gå till.  Enligt granskningen ska det ha bidragit till att vårdköerna blev längre vilket medförde en allvarlig patientsäkerhetsrisk.

Nu svarar ledningen för SLSO på de brister och rekommendationer som identifierades i granskarnas rapport.

Köproblem pga ändrat vårdutbud

Ledningen vid Stockholms läns sjukvårdsområde medger delvis att gränsdragning mellan verksamhetsutveckling och forskning är otydlig och att den gräns som finns mellan forskning och verksamhetsutveckling behöver vara känd ute i verksamheten. Men de menar att det inte finns belägg för att vårdpengar förts över till ren forskning, såsom granskaren beskriver.

I sitt svar skriver SLSO också att de inte delar uppfattningen att SCÄ:s forskning bidragit till köproblematiken utan istället bidragit till att stärka den beställda vården. Förklaringen till kösituationen anser de är att vårdutbudet i länet förändrats.

Yttrandet ska värderas

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer nu att värdera det inkomna svaret gällande SCÄ. Om hälso- och sjukvårdsförvaltningen anser att granskningens resultat fortfarande står fast kommer de att vidta åtgärder för att i första hand säkerställa patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.