Svårt för skärgårdsbo att tanka båten

Uppdaterad
Publicerad

Den som behöver bensin till sin båt kan få åka långt i framtiden. Flera av de stora oljebolagen lämnar kusterna på grund av dålig lönsamhet. Ett svek mot ansvaret för infrastrukturen, tycker Svenska båtunionen (SBU).

Sjömackar säljer för lite bensin för att vara lönsamma nog åt de stora oljebolagen. Statoil har sagt upp sina drivmedelsavtal med 23 sjöstationer i Stockholms skärgård och på västkusten. OK/Q8 likaså.

-Våra stationer ska ha ett visst koncept. Sjöstationer ligger långt ifrån vår kärnverksamhet. De har bättre förutsättningar att överleva på egen hand, med en annan leverantör, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil, till TT.

Flera mackar stängs dock helt av Statoil. Båtunionen, som organiserar landets båtklubbar, är mycket kritisk till att de stora oljebolagen överger kusterna.

-Om en sjöstation förlorar bensindelen riskerar småsamhällen i skärgården att dö när båtturisterna dras mot fastlandet i stället, säger Hans W Berglund, generalsekreterare på SBU, till TT.

Fakta fritidsbåtar

Antalet fritidsbåtar i Sverige uppskattas till över en miljon.

83 procent av fritidsbåtarna är av plast, tio procent är träbåtar och drygt tre procent är aluminiumbåtar.

Sverige är ett av de båttätaste länderna i världen. Antalet vuxna personer per fritidsbåt är åtta.

Vanliga drivmedel är diesel, 95-oktanig bensin och alkylatbensin.

Regeringen har föreslagit att körkort ska införas för fritidsbåtar som är längre än tio meter eller går i minst 15 knop.

Sweboat, båtbranschens intresseorganisation, och näringsdepartementet. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.