default_caption

Svårt sjuk lämnad i misär

Uppdaterad
Publicerad

Men efter ABC:s reportage i morse fick Leif Svan hjälp direkt.

– Vi måste förstås utreda vad som hänt och försöka få kontakt med utföraren av hemtjänsten. Det som kommit fram i inslaget ser inte bra ut, säger Ulrika Axelsson, ansvarig chef vid Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Leif Svan är 64 år och svårt sjuk efter flera blodproppar i lungorna. Han måste vara kopplad till syrgas dygnet runt och orkar inte vara uppe. Karolinska sjukhusets thoraxklinik anser dock att han är färdigbehandlad där. Men något vårdboende får han inte.

– Hon (biståndshandläggaren, reds anm.) sa att jag är för ung. Hon sa att jag måste lära mig att klara mig själv, säger Leif Svan till ABC med långa flämtande pauser mellan orden.

– Han är ju jättesjuk. Behovet handlar inte om ålder, säger grannen Necla Bora.

”Hemtjänsten fungerar inte”

Leif Svan har beviljats hemtjänst som ska ordna med mat tre gånger om dagen, städa, diska, tvätta och ta med honom på promenad en timme varje vecka.

– Det fungerar inte. Han har inte varit ute på promenad en enda gång, säger Necla Bora och fortsätter:

– Man blir chockad varje gång man kommer in här, så mycket smuts! Det ligger använda blöjor och kalsonger på golven, gammal mat och damm överallt.

Grannarna hjälper

Leif Svan har inga släktingar, men grannarna har gått samman för att försöka hjälpa honom.

– Vi märkte ju att han låg här ensam och jättesjuk, det är fruktansvärt att en människa lämnas helt åt sitt öde när han behöver hjälp av samhället, säger Necla Bora.

Men efter att ABC sände ett reportage i morse, som visade hur Leif Svan har det, så agerade samhället snabbt.

-Det inslag ni visade, det är klart att det här inte ser bra ut. Nu måste vi utreda och rätta till missförhållandena, det är jätteviktigt, säger Ulrika Axelsson, verksamhetsområdeschef i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Det är flera parametrar som nu ska undersökas.

-Åldern ska inte spela någon roll vid bedömningen av vårdform. Ja, han är för ung för äldreomsorg för då ska man ha fyllt 65, men det finns en rad vårdboenden även för yngre personer, säger Ulrika Axelsson.

Förvaltningen söker nu också det privata företag som haft i uppdrag att sköta hemtjänsten hos Leif Svan.

-När sådana här missförhållanden kommer till vår kännedom måste vi undersöka vad som hänt, det är självklart, säger Ulrika Axelsson.

Leif Svan är inte kvar hemma längre.

Han hämtades i dag med ambulans och vårdas nu på sjukhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.