Mahboobeh har sår över hela kroppen – ingen tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Personer som är alltför sjuka för att lämna landet efter avvisningsbeslut har ofta bara rätt till en begränsad vård och omsorg. Vi har träffat en kvinna i Stockholm vars föräldrar lider på ett lägenhetshotell – och vi vill varna för otäcka bilder i det här reportaget.

Mahboobeh Dinvar Zadeh har tagits in akut på sjukhus med mycket svåra liggsår och blåsor. Hon och hennes man, som båda alzeimers sjukdom, bor på ett lägenhetshotell utan vård eller omsorg efter att de fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd.

De är för sjuka för att resa hem till Iran och enligt dottern i Sverige finns heller ingen som kan ta hand om dem om de återvänder. Dottern måste arbeta och kan inte vårda sina föräldrar.

– Om det fortsätter så här kommer de att dö. Jag har fått jättedåligt samvete och undrat om det är mitt fel att det blivit så här för mina föräldrar, säger dottern som vill vara anonym.

Finns många fler i liknande situation

I Sverige har paret ingen rätt till demensboende, hemtjänst eller hemsjukvård – eftersom de räknas som papperslösa.

Sofie Prick, som är socionom och kurator på Röda korset, menar att det finns många andra svårt sjuka i liknande situation som Solna-paret. Och att ingen myndighet tar ansvar för lidandet.

– Det som är så olyckligt idag är att patienter får ett omfattande lidande, för att man inte får den hälso-och sjukvården som jag och vi på röda korset tycker att man har rätt till, oavsett vem det är som ska ge den hjälpen, säger Sofie Prick, socionom på Röda korset.

Solna stad vill inte kommentera

Eftersom de är papperslösa har paret ingen rätt till hemtjänst eller hemsjukvård. Solna Stad vill inte kommentera parets situation men skriver till SVT att den som fått avslag på sin asylansökan har ett ansvar att lösa sin situation själv.

SVT har sökt Migrationsverket för en intervju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.