Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svarttaxi på Facebook oroar taxibranschen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som väljer svarttaxi har eskalerat. Taxiförbundet larmar nu om att privata chaufförer erbjuder sina tjänster via sociala medier.

Det är via Facebook som det ökat, olika grupper med tusentals privata medlemmar över hela landet som erbjuder sig att köra svarttaxi.

– Det är illa, det är fruktansvärt, det är anmärkningsvärt. Här har Facebook ett stort ansvar att se till så att de hanterar det här på ett bra sätt och stänger grupper som beter sig på det här sättet, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet.

Vad har ni fått för svar från Facebook?

Hittills har vi bara fått ett standardsvar där de säger sig ha tittat igenom det här och att det inte bryter mot deras regelverk, säger Claudio Skubla.

Stora risker

Det är privatpersoner som erbjuder skjuts och tar pengarna rakt ned i fickan. Men det kan innebära fara för den som åker med.

SVT Stockholm har nyligen rapporterat om en svarttaxi i Stockholmsområdet, där kvinnor utsatts för grov våldtäkt.

– Den som åker svarttaxi har inte en aning vem som sitter bakom ratten. Det kan vara så att personen inte ens har körkort, inte har försäkring på bilen eller att personen i fråga är full. Det kan också vara så att det personen har för avsikt att våldta, råna, misshandla eller någonting annat, säger Claudio Skubla.

Taxibranschen förlorar

Svarttaxi via sociala medier påverkar taxiföretagen, som får färre körningar. Taxiförbundet vill nu att Facebook och samhället tar tag i svarttaxibranschen.

– Från politisk håll måste man adressera det här till tillsynsmyndigheterna, att ge polisen mer resurser och att det tydligt framgår att de ska jobba med de här frågorna, säger Claudio Skubla.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Facebook, men de har ännu inte gett någon kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer