Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svensk Mäklarstatistik om trendbrotten på Stockholms bostadsmarknad. Foto: Moa Ferm/SVT

Tre trender på bostadsmarknaden i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett trendbrott syns just nu på bostadsmarknaden, menar Svensk mäklarstatistik. Hur påverkar det dig som ska sälja din bostadsrätt i Stockholm? Och vad ska du tänka på? Hör svaren i videon ovan.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms län faller med två procent och i centrala Stockholm minskar de med en procent, det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Även villor i Storstockholm ser ett prisfall på en procent under maj månad.

– Det är ett trendbrott vi ser här nu, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik.

Dagens läge på bostadsmarknaden påminner honom om 2017.

– Då hade vi haft en prisuppgång länge och sen gick det ner under ett år. När det sker prisförändringar, uppåt eller neråt, så är det i Stockholm det börjar.

”Inte nattsvart”

Trots en generell nedgång så är det endast i elva av Stockholms läns 26 kommuner som priserna minskar enligt statistiken för maj månad.

– De andra 15 står still och 7 stycken går faktiskt upp, så det är inte nattsvart. Och den stora volymen av försäljningar sker oavsett vilken konjunktur vi har, säger Hans Flink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.