Foto: Lisa Liljefors

Svensk myndighet missade förfalskade betyg från Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal syriska gymnasiebetyg har avslöjats som förfalskningar. De falska betygen godkändes av bemanningspersonal som Universitets- och högskolerådet anlitade under flyktingströmmen 2015 och har använts för att komma in på utbildningar – bland annat i Stockholm.

Det var anonyma tips som ledde fram till en specialgranskning av gymnasiebetyg, med höga medelvärden, utfärdade i Syrien. Betygen var inlämnade under 2015, det år då flyktingströmmen från Syrien till Sverige var som störst.

Universitets- och högskolerådet, myndigheten som granskar och godkänner utländska betyg för användning i Sverige, hittade då 13 betyg som var förfalskade. Dessa betyg hade passerat alla kontroller och kunde användas för att söka in på högskolor eller universitet.

Flera kom in på högre utbildning

Den fortsatta granskningen visade att fyra personer av de 13 som upptäcktes med förfalskade betyg hade sökt och antagits till universitet och högskolor, i bland till en högt ansedd utbildning i Stockholm.

– När vi gick från att ha ett par hundra ansökningar från Syrien till 7 000 under 2015 är det oundvikligt att en och annan förfalskning finns med, säger Lars Petersson, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet.

De lärosäten som berörs har informerats om att gymnasiebetygen inte längre är godkända. Nu är det upp till var och en av skolorna att bedöma om eleverna ska kastas ut från sina utbildningar.

Fler år kan granskas

Hittills har bara ärenden under 2015 valts ut för för särskild kontroll.

Kommer Universitets- och högskolerådet att även undersöka gymnasiebetyg från åren 2016-2018?

– Det har vi inte tagit ställning till. Men det är inte osannolikt, säger Lars Petersson.

I flertalet fall av förfalskade betyg som godkändes gjordes bedömningarna av hyrpersonal från bemanningsföretag. I dagsläget anlitar Universitets- och högskolerådet inte inhyrd personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.