Napoleon Solomon vann Lidingöloppet. Foto: Peter Holgersson

Svensk vann Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Napoleon Solomon från Turebergs IF vann 30 km i överlägsen stil och tog den första svenska herrsegern på nio år. Segertiden skrevs till 1.38.47 och marginalen blev hela 1.05 till tvåan Minale Yetsedaw Belie, Etiopien.

– Jag har inte sprungit så här långt förut, mitt fokus är banlöpning, så jag visste inte riktigt hur jag skulle lägga upp loppet, säger Napoleon som tidigare år har satt flera banrekord i juniorklasserna i Lidingöloppet.

Tidigt i loppet gick han loss tillsammans med tre andra löpare. Täten decimerades snart till två löpare, Salomon och Minale Yetsedaw Belie från Etiopien.

Första svensken sedan 2008

– Det kändes väldigt bra under loppet, en härlig känsla. Jag kände att jag var starkare och när han väl släppt, kunde jag springa de sex sista kilometrarna med vetskapen att jag skulle vinna loppet. Tiden var inte viktig den här gången, säger Napoleon Solomon. 

Det är första gången sedan Mustafa Mohammed vann 2008, som en svensk tar hem segern i herrklassen på 30 km. Tvåa blev Minale Yetsedaw Belie och trea Mikael Ekvall, Strömstad LK.

– Det är fantastiskt kul att se så offensiv löpning från en svensk löpare, säger expertkommentatorn Magnus Bergman om Napoleons lopp.

Förra årets vinnare vann igen

I damklassen var Maria Larsson från Örgryte IS stark hela vägen och upprepade sin seger från i fjol och vann på 1.55.19.

– Varför gör jag det här?! Det var Marias första kommentar efter målgång. Maria gick ut lugnt och lät etiopiskan Tefera Hiwat springa iväg. I backen efter Bosön med 12 km kvar var Maria ikapp. Sista milen var det endast herrlöpare kvar att passera.

– Det är tacksamt att många killar har högre ambitioner än vad de är tränade för, jag har sprungit om många de sista 10 km och det peppar, ler Maria.

Det var tufft

Men det var inte utan att kämpa som Maria kunde ta sin andra raka seger.

– Jag hade stabila kilometerpasseringar och tänkte att om någon kommer ikapp så är hon trött för då har hon sprungit fort. Men jag har aldrig varit så glad att nå en mållinje! Det är första gången jag springer så här långt sedan Lidingöloppet förra året, säger Maria som ser TCS Lidingöloppet som Sveriges klart roligaste motionslopp.

Tvåa blev Ida-Maria Nicklasson från Finspångs AIK, som var 1.02 från segern. Ida Nilsson, Högby IF, sprang in på tredjeplatsen.

Resultat

Resultat Män 30 km

1. Napoleon Solomon, Turebergs IF, 1:38:47

2. Minale Yetsedaw Belie, Etiopien, 1:39:52

3. Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb, 1:40:13

4. John Musee, Maasai-Athletics, 1:40:19

5. Johan Fagerberg, Finspångs AIK, 1:44:07

 Resultat Kvinnor 30 km

1. Maria Larsson, Örgryte IS, 1:55:19

2. Ida-Maria Nicklasson, Finspångs AIK, 1:56:21

3.  Ida Nilsson,  Högby IF, 1:57:08

4. Tefera Hiwat, Etiopien, 1:59:14

5. Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 1:59:36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.