– Så fort det är fint väder ökar antalet drunkningar, säger Mona Lisa vid Svenska Livräddningssällskapet. Foto: TT/Svenska Livräddningssällskapet

Svenska Livräddningssällskapet: ”Samma beteende år efter år”

Uppdaterad
Publicerad

Varmt väder innebär att fler personer söker sig till bad och vatten. Men det är många som överskattar sina simkunskaper eller låter bli att använda flytväst. I juni omkom tre personer i Stockholms län i drunkningsolyckor.

Nyligen släppte Svenska Livräddningssällskapet drunkningsstatistik för juni månad. I landet har 62 personer omkommit i drunkningsolyckor hittills i år, vilket är 30 personer färre än totalsiffran år 2017.

– Den vanligaste anledningen till drunkning är att man överskattar sin förmåga och inte räknar med att vi har kallt vatten i Sverige. Och att man inte använder flytväst i båt, säger Mona Lisa Wernesten som är verksamhetsutvecklare på Svenska Livräddningssällskapet.

”Vi känner oss maktlösa”

När det gäller drunkningsolyckor med barn är det ofta bristande tillsyn som är anledningen och generellt sett ser statistiken likadan ut varje år.

– Vi känner oss maktlösa. Vi försöker ständigt informera men det är samma beteende år efter år, säger Mona Lisa Wernesten.

Mona Lisa uppmanar till att testa sin förmåga och se vilka simkunskaper man har innan man ger sig iväg. Under den stora semestermånaden juli brukar antalet drunkningar öka rejält.

– Så fort det är fint väder ökar antalet drunkningar, det syns i statistiken.

Uppmaningar för att minska risken

1. Testa din förmåga

2. Använd flytväst

3. Håll koll på barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.