Isak Eliasson, som var på väg tävling i Nice när larmet kom. Foto: TT/Flightradar24.comVisa alla (2)
Visa alla (2)

Delar av svenska simlandslaget satt fast på bombhotade flygplanet på Arlanda

Publicerad

Elva svenska elitsimmare, varav ett antal tillhör svenska simlandslaget, hamnade mitt i bombhotsdramat på Arlanda under torsdagsförmiddagen. En av dem är 23-årige Isak Eliasson, som var på väg till en tävling i Nice när larmet kom.
– De har bett oss att vara lugna och vänta på besked, säger Eliasson till SVT Nyheter.

När SVT Nyheter når Isak Eliasson vid lunchtid på torsdagen befinner han sig på planet, och han beskriver situationen som ”väldigt lugn och kontrollerad av flygpersonal”. Under förmiddagen skulle han tillsammans med ett tiotal personer ur det svenska simlandslaget lyfta från Arlanda för att ta sig till franska rivieran och Nice för tävling och träningsläger.

– Det startar i morgon så vi hoppas att snart få klarhet i när vi kommer iväg med senare plan, skriver Isak Eliasson till SVT Nyheter.

Polisen tar situationen på allvar

Eliasson poängterar att han tycker att personalen hanterar situationen på ett föredömligt sätt.

Att polisen på plats tagit hotet på allvar är dock tydligt.

– De har bett oss att vara lugna och vänta på besked, och att ha mobilerna avstängda. Alla sitter lugnt och väntar på att få klarhet i när vi kommer av planet, säger Isak Eliasson.

Han tillägger även att det hela inte känns särskilt dramatiskt ombord. Utöver Isak Eliasson finns bland andra även Hanna Rosvall, Sara Junevik, Erik Persson och Gustaf Dahlman.

”Egentligen inget landslagsuppdrag”

Tidningen Expressens sportbilaga rapporterar även att den före detta svenska världsstjärnan Therese Alshammar var ombord på flygplanet när bombhotet kom. Alshammar är dock inte en del av simlandslaget längre, varken som utövare eller ledare. Även OS-simmaren Simon Sjödin fanns ombord på planet.

– Man tänker det värsta tänkbara. Jag tänkte direkt på fotbollsspelaren i Nantes som störtade med planet i Engelska kanalen (Emiliano Sala). Det var läskigt, säger Sjödin till tidningen.

Förbundschefen Mikael Jansson bekräftar för SVT Nyheter att det rör sig om totalt elva simmare, inklusive ett antal ledare, som är på väg till Frankrike för simtävling. Han säger att simförbundet valt att inte gå ut med namnen på de svenska simmare som fanns ombord på planet.

– Det är egentligen inget landslagsuppdrag, utan de kommer från vårt nationella elitcenter. På elitcentret kan det ju finnas simmare som inte är på landslagsnivå, säger Mikael Jansson.

Senare evakuerades alla passagerare från planet och förhördes på flygplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer