Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mötet mellan Fredrik Eschricht, som flyttat in på äldreboendet, och barnen – som nu samlas i ett av Sveriges första generationshus. Foto: Tomas Blideman/SVT

Här möts äldre och barn i ett av Sveriges första generationshus i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar ett av Sveriges första generationshus som samlar förskola och äldreboende under samma tak.

– Det är som att livets cirkel sluts med både äldre och barn tillsammans. Barn har så mycket fantasi och glädje, säger Fredrik Eschricht, som är en av de första att flytta in på äldreboendet i Norrtälje.

På onsdagen var det invigning för generationsboendet Lilla & stora Rospiggen. Konceptet är utvecklat av koncernen Norrlandia, som driver liknande boenden i Finland. Boendet i Norrtälje har plats för 62 barn och 80 lägenheter för äldre.

– Många barn träffar inte så många äldre. Här kan vi skapa en naturlig kontakt dagligen och ha gemensamma aktiviteter, säger Lena Augustini, rektor för förskoleverksamheten.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Älskar att hitta på sagor

Fredrik Eschricht, 85 år, har bott på äldreboendet i drygt en vecka. Han tycker att idén med att samla flera generationer under samma tak är bra.

– Jag älskar barn och att hitta på sagor, säger han.

Starta videon för att se mötet mellan Fredrik Eschricht och förskolebarnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet