Illustration: Tengbom

Sveriges första kvinnliga läkare ger namn åt gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt gymnasium med inriktning på naturvetenskap och life-science ska etableras i Flemingsberg. Nu har gymnasienämnden i Huddinge att skolan ska heta Widerströmska gymnasiet efter Sveriges första kvinnliga läkare, Karolina Olivia Widerström.

– I dessa korridorer och klassrum kommer en del av morgondagens läkare, forskare och entreprenörer att formas. Karolina Olivia Widerström är en förebild som passar perfekt med skolans inriktning och anda, säger Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande.

Life-science

Gymnasieskolan kommer att ha inriktning på naturvetenskap och life-science. Life-science är ett tvärvetenskapligt utbildningsområde i gränslandet mellan naturvetenskap och samhällskunskap. Genom att kombinera de olika områdena hoppas man kunna möta framtidens utmaningar på ett bredare och bättre sätt.

Karolina Widerström Foto: TT

”Det gör mig stolt”

En jury har under en period arbetat fram olika namnförslag och även diskuterat potentiella namn med gymnasieungdomar under Huddinges skoldialoger. Tidigt i processen dök flera kvinnonamn upp.

– Det finns så många kvinnor genom historien som förtjänar att lyftas och nu har vi ett unikt tillfälle att få hylla en kvinna som har haft stor betydelse för den medicinska världen men också för kvinnors rättigheter, det gör mig riktigt stolt, säger Christina Eklund (M).

Widerströmska gymnasiet beräknas vara färdigt för skolstart hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.