Eleverna Nicole Maurisaca, Rasmus Jacobsen, Alexander Hurkmans, Jonathan Bereda tillsammans med läraren Björn Knutson. Foto: SVT.

Sveriges ingenjörer vill locka unga: ”Kan påverka framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags hölls en innovationstävling i Stockholm där gymnasielever fick agera uppfinnare. Syftet var att inspirera ungdomar till en framtid inom ingenjörsyrken.

Ett 60-tal elever samlades och presenterade sina arbeten efter att under en månad jobbat tillsammans i grupp, om hur man kan förbättra skolans plattformar med hjälp av digitaliseirng.

– Det är riktigt kul att jobba med framtiden. Det är en ganska övergripande sak, säger Alexander Hurkmans, elev i Stockholm Science Innovation School.

Han får även medhåll från en klasskompis.

– Det är roligt att skapa nya saker och designa. Det är mycket praktiska saker och man kommer på saker som kan bli användbara i framtiden, säger Nicole Maurisaca.

”Alla kan bli ingenjörer”

Syftet med innovationstävlingen, som arrangerades av fackförbundet Sveriges Ingenjörer, och gymnasieskolan Stockholm Science Innovation School i Kista, var att försöka öka intresset för ingenjörsyrken bland unga.

– Alla ska veta att alla kan bli ingenjörer. Man kan påverka framtiden, speciellt sin egen. Det finns en del barn och ungdomar som inte får veta det förrän de är vuxna. Då kan man känna att det är för sent, säger Jaenette Pahlén, ledamot för Sveriges Ingenjörer i distrikt Stockholm.

Är det svårt att locka yngre?

– Ja det kan det vara. Därför är det bra att ha sådana tävlingar. Jag hoppas andra gymnasieskolor tar efter. Det skapar ett större intresse och ett stort engagemang hos eleverna att förverkliga sina egna idéer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.