Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu pågår en polisutredning kring de misstänkta stölderna på Stockholms stadsmissions centrallager. Hör biträdande direktor Staffan Arvas. Foto: SVT

Anställda misstänks för systematiska stölder på Stockholms stadsmission

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stadsmission polisanmälde i veckan upprepade stölder som misstänkts ha pågått på organisationens centrallager under hösten. Det är oklart hur många personer som är inblandade men det ska röra sig om minst fem personer.

– Vi har aldrig upplevt något liknande på stadmissionen och det är djupt beklagligt. Det här är ett år då många privatpersoner och företag ger oss gåvor, då väljer vissa personer att missbruka förtroendet på det här sättet, säger Staffan Arvas som är biträdande direktor på Stockholms stadsmission.

Stockholms stadsmission upptäckte misstänkta stölder och inledde en internutredning. Saken polisanmäldes men ansvariga vill inte uppge hur många varor eller vilken omfattning det har stulits för. Det ska dock handla om ett betydande belopp.

På centrallagret jobbar tillsvidareanställda, timanställda och personer som arbetstränar. Här sorteras de skänkta föremålen innan de distribueras till 24 butiker i Stockholm.

I videon ovan hör du Stockholms stadsmissions biträdande direktor berätta om stölderna.

Det här är Stockholms stadsmission

Stockholms stadsmission har funnits i snart 170 år och verkar  för att bekämpa utanförskap och stötta människor i social och ekonomisk utsatthet i Stockholm. 2020 fanns det enligt Stockholms stad 2490 hemlösa i länet, men mörkertalet är stort enligt Stockholms tadsmission.

Stockholms stadsmission finansieras via insamlade medel, intäkter från organisationens sociala företag som återinvesteras i verksamheten, samt försäljning av välfärdstjänster till det offentliga. Stockholms stadsmission är en insamlingsfinansierad organisation som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Inkomsterna från matbutikerna, klädaffärerna och donationer återinvesteras i de olika verksamheterna.

Organisationen omsatte förra året 560 miljoner kronor.

Källa: Stockholms stadsmission och Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.