T-baneuppgångar blir obemannade

Uppdaterad
Publicerad
16 av tunnelbanans uppgångar kommer från och med måndag att sakna spärrvakter vid vissa tider på dygnet.

Från och med i dag kommer flera så kallade sekundära tunnelbaneuppgångar inte längre att ha en spärrvakt närvarande vid vissa tider.

Det är tunnelbanestationer med flera utgångar som berörs. Vid till exempel Kungsträdgården handlar det om norra uppgången.

– Det är 16 spärrar som berörs vid olika tider. Det kan vara att de bemannas senare på morgonen eller att spärrarna stänger tidigare på kvällen, säger Erika Wegener, pressekreterare vid MTR till Mitti.

På de aktuella stationerna har magnetdörrar satts upp, som gör att resenärer kan komma ut men inte gå in.

Vid de tider då biljetthallarna är obemannade kommer inte heller hissarna att vara i gång.

– Man äventyrar tryggheten. Är det verkligen värt att riskera säkerheten och servicen på det här sättet, säger en spärrvakt som vill vara anonym till tidningen.

Intervju med pressansvarig på SL

– Vi har ett sparbeting på oss. Vi tittar över hela trafiken, vad vi kan göra för att minska våra kostnader, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, till SVT Nyheter Stockholm reporter.

– Det är annars på natten som man kanske ur en trygghetssynpunkt skulle vilja ta den snabbaste vägen, och inte gå omvägar?

– Ja, men då har vi också tittat på stationer där det är relativt nära till huvudentrén och valt bort stationer som har långt mellan de båda entréerna. Och vi har gjort bedömningen då att det blir något sämre öppettider, men vi kan bibehålla tunnelbanetrafiken på natten som är väldigt viktigt för en trygghetssynpunkt, fortsätter Jesper Pettersson.

Berörda stationer:

Visa

Gröna linjen

Alvik (södra)
Hammarbyhöjden (Södra)
Hökarängen (Södra)
Vällingby (Norra)

Röda linjen

Bergshamra (Södra)
Danderyds sjukhus (Norra)
Gärdet (Södra)
Hornstull (Norra)
Hägerstensåsen (Södra)
Liljeholmen (Krysset mitten)
Ropsten (Södra)
Skärholmen (Norra)
Tekniska Högskolan (Norra)
Västertorp (Södra)

Blå linjen

Kungsträdgården (Norra)
Näckrosen (Norra)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer