En harunge i naturen. Foto: TT

Naturvårdsverket: Ta inte med vilda djurungar hem

Publicerad

Det är lätt att tycka synd om små ensamma djur- och fågelungar som verkar övergivna. Men man får faktiskt inte ta hem vilda djurungar hur som helst. Låt dem vara – det säger både Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.

Varje år hittar människor små djurungar som verkar helt övergivna av sina föräldrar. Många frestas att ta hem det lilla söta och värnlösa djuret. Men det är faktiskt olagligt.

Enligt svensk lag får man inte hålla vilda djur instängda. Den som gör det utan tillstånd kan dömas för brott mot jaktlagen. Det kvittar om djurungen inte kan klara sig själva, det är förbjudet i alla fall.

Finns i närheten

På sina sajter så skriver både Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen att ensamma djurungar mycket sällan är övergivna. Deras föräldrar finns oftast i närheten redo att ta hand om dem. Det är också en myt att männoskolukt skulle göra att ungen överges. Så uppmaningen är solklar: låt ungarna vara.

Skadade djur

På sajterna kan man läsa mer om vad man ska göra om man hittar skadade djur – för inte heller då får man ta hand om dem själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer