Tågproblemen orsakades av ett sliptåg

Uppdaterad
Publicerad

Emellanåt på nätterna slipas spåren av ett särskilt sliptåg och det var ett sådant som orsakade kabelbranden vid Stockholms södra.

Spårsliptåget är som en stor slipmakinen och den passerade Stockholms Södra under natten. Gnistor från den gjorde att kabeln fattade eld, det berättar Stefan Björkqvist, chef för den nationella operativa trafikledningen på Trafikverket.

– Det är naturligtvis tråkigt det som har hänt och vi beklagar. Vi vet nu att det var sliptåget som orsakde branden men vi måste utreda varför det hände. Vad jag vet har det aldrig hänt förrut och tills utredningen är klar så används sliptågen som tidigare. Prio är helt enkelt att leta orsak, det berättar Stefan Björkqvist.

Branden fick stora konsekvenser för resenärerna med bland annat kraftiga förseningar och inställda tåg.

Trafikverket arbetar fortfarande på tisdags eftermiddagen med att återställa allt efter branden men trafiken påverkas inte längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.