Kostnaderna för nödvändig tandvård skiljer sig markant mellan storstadsregionerna. Foto: SVT/Arkivbild

Tandvårdssiffrorna visar: Stockholm sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för nödvändig tandvård för de tre största regionerna i Sverige skiljer sig markant. Det visar SVT:s granskning. I Stockholm är kostnaderna per patient 83 procent högre jämfört med Västra Götaland.

SVT har begärt ut siffror över nödvändig tandvård från Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Siffrorna visar att tandvårdsstödet kostade flera tusenlappar mer i snitt per person i Stockholm i fjol.

Som vi berättat tidigare är nödvändig tandvård ett regionfinansierat tandvårdsstöd där alltså skattebetalarna står för notan. När vi söker svar från hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) vill hon inte ställa upp på en intervju men skriver så här om siffrorna i en kommentar:

”Som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden med helhetsansvar för ekonomin reagerar jag förstås på sådana kostnadsskillnader. Innan vi vet mer om eventuella orsaker är det svårt att kommentera närmare, men i samråd med Centerpartiet som ansvarar för tandvård inom den blågröna koalitionen, kommer vi be om att få en analys av kostnaderna. Vi förväntar oss svar efter semestern och de frågetecken som finns då kommer förhoppningsvis att redas ut.”

Se hur kostnaderna skiljer sig i videon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.