Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Publiken sätter på sig 3D-glasögon och påbörjar resan till planeten Mars. Foto: Anna-Klara Bankel, SVT

Tekniska museets storsatsning klar – en resa genom universum

Uppdaterad
Publicerad

I Wisdome Stockholm, en nybyggd kupol på Tekniska museet finns nu en biosalong med hisnande upplevelser, som öppnar på lördagen. Här kan besökaren sväva över Mars.

I den nya stora trähallen finns den stora domen – också den byggd i trä, 12 meter hög.

– Vi vill ta vetenskap närmare alla, skapa ett lustfyllt lärande genom upplevelser och inspirera, säger Maria Olsson, chef för lärande på Tekniska museet.

Följ med in och ut i rymden i videon ovan.

Rymdens enorma avstånd, tidsramar från miljoner år till en tusendels sekund, i biosalongen är resorna och upptäckterna interaktiva och besökarna kan göra val. Foto: Tekniska museet

Vid pressvisningen där SVT deltar flyger vi genom rymden och in över planeten Mars – och plötsligt är vi så nära himlakroppens yta att det känns som att vi landar.

En illusion skapad med hjälp av insamlad satellit-data från ESA – den europeiska rymdorganisationen där Sverige är medlem, och från NASA. 3D-glasögon behövs också för det bilddjup som SVT:s kamera inte kan återspegla. I vår blir det också en resa in i människokroppens vindlande inre värld.

Nedan kan du se när SVT besökte bygget av den komplexa träkupolen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på bygget och se träkonstruktionen. Foto: Michelle Derblom Jobe / Axel Rosenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.