Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Ranstorp om IS i Somalia och varför gruppen inte är kända för terrorism utanför landet. Foto: TT/SVT

Terrorexperten: IS i Somalia inte kända för dåd utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Säpo har efter tillslaget mot terrorbrottsmisstänkta i Tyresö uppgett att det finns kopplingar till IS i Somalia. Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp är gruppen inte känd för terrordåd utomlands – men menar att personer som är i kontakt med organisationen ändå kan kan planera dåd på eget bevåg.

Det är ännu oklart vilken koppling som finns mellan tillslaget i Tyresö har och IS i Somalia. I en intervju med SVT beskrev Säpo det som ”kopplat till individ”.

IS i Somalia grundades av utbrytare från den somaliska och islamiska terrorgruppen al-Shabaab. Magnus Ranstorp beskriver hur IS i Somalia är i rivalitet med al-Shabaab, men består av få medlemmar och har begränsat inflytande.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

– Deras roll är väl mest signifikant när det gäller finansieringen av andra grupper i Afrika, säger Magnus Ranstorp.

Enligt honom är Afrika en plats där IS har tagit mer mark de senaste åren, och att IS generellt har starkt fäste på kontinenten.

IS-ledaren har tidigare bott i Göteborg

Ledaren för IS i Somalia, Abdul Qadir Mumin, har på 90-talet bott i Göteborg. I början av 2000-talet lämnade han Sverige för Storbrittanien. Han flydde kort därefter till Somalia efter misstankar om att han radikaliserade ungdomar.

I Somalia var han ansluten till al-Shabaab men 2015 utropade han, och några andra utbrytare, lojalitet till IS. Detta ses som grunden för IS-grenen i Somalia.

Inte kända för att uppmana till terrordåd i Europa

Däremot är den somaliska IS-gruppen inte känd för att uppmana till eller försöka utföra dåd utanför Somalia, eller Afrika.

Magnus Ranstorp menar att det inte utesluter att personer som är i kontakt med terroristgrupper, som till exempel IS i Somalia, själv tar på sig att utföra dåd.

– När det gäller Tyresöfallet kan ju de här kopplingarna betyda lite vad som – det är ett stort spektrum. Det behöver inte betyda att IS i Somalia har beordrat dessa personer att utföra någon attack.

Magnus Ranstorp nämner hur bland annat koranbränningarna gett Sverige ett rykte av att vara islamfientliga.

– Det har gjort att Sverige blivit en prioriterad måltavla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning om Säpoinsatsen i Tyresö. Foto: Swepix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet