Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklaras hur zebrafiskar kan hjälpa forskarna att ta reda på mer om hur läkemedelsrester påverkar våra vatten. Foto: Tomas Blideman/SVT

1 200 läkemedel i Stockholms avloppsvatten – nya metoder kan rena utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Rester från mediciner släpps ut i vattnet och riskerar att påverka djurlivet negativt med exempelvis förändrade beteendemönster. Men på Lindholmens reningsverk i Norrtälje pågår just nu ett projekt för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester.

– Dagens reningsverk tar bara bort hälften av de läkemedel som vi kissar ut till avloppsvattnet. Nu vill vi komma upp till 80-90 procent eftersom att de här läkemedlen kan påverka miljön, säger Berndt Björlenius som är forskare och VA-expert.

När människor äter läkemedel följer en del av dessa med urin och avföring ut i avloppsvattnet. Reningsverk är traditionellt sett inte byggda för att rena vattnet från läkemedel och tar bara bort cirka 50 procent av medicinerna, resten släpps ut i vattnet utanför reningsverket där de riskerar att påverka djur och vattenlevande organismer.  

– Det finns inget lagkrav på att rena läkemedelsrester på det här sättet än men vi ser det som ett bra miljöprojekt och en naturlig del av moderniseringen, säger projektledare Jennie Åberg.

Ozon och aktivt kol ger goda resultat

Metoderna som testas för att rena avloppsvattnet är ozonering och aktivt kol. Testerna handlar inte bara om att få så bra rening som möjligt, utan man behöver även väga behovet av reningsinsatser mot exempelvis energianvändning, klimatpåverkan och kostnad. Det här ska förstudierna ge svar på. 

– Så här långt ser det bra ut. Anläggningen fungerar som den ska och det visar att de reningsmetoder som vi testar tar bort mycket av det som finns i vattnet. Utmaningen är att på lång sikt är att kunna implementera de här metoderna i stor skala på reningsverken, säger projektledare Jennie Åberg. 

Liknande projekt som det i Norrtälje pågår bland annat på reningsverken i Käppala på Lidingö och i Haninge. Projektet på Lindholmens reningsverk kostar drygt 6,2 miljoner och finansieras till 90 procent av Naturvårdsverket. Testerna pågår under 20 veckor och projektet avslutas hösten 2022.

Ozonering
Ozonering innebär att ozon tillförs avloppsvattnet för att oxidera de normalt svårnedbrytbara läkemedelsresterna m fl ämnen. Ozonering kombineras oftast med ett biologiskt filter, t.ex. ett sandfilter, där en etablerad biofilm kan bryta rester från ozoneringen.

Aktiverat kol
Metoden aktiverat kol, både i kornform (granulerad form) och i pulverform (finfördelad form) innebär att avloppsvattnet filtreras genom filter med aktiverat kolkorn, alternativt tillförs finfördelat aktiverat kol till avloppsvattnet för att någon timme filtreras bort. Det förbrukade aktiverade kolet kan regenereras eller förbrännas för att bli av med de ackumulerade läkemedelsresterna.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det fyra särskilt förorenande ämnen: Ciprofloxacin (antibiotika), östradiol och etinylöstradiol (hormonpreparat) och diklofenak (smärtstillande och antiinflammatoriskt preparat).

Källa: Norrtälje Vatten och Avfall AB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet