De anställda på Textilia i Rimbo jobbar i ovisshet sedan företaget meddelat att fler än hälften riskerar uppsägning. Foto: Tomas Blideman/SVT

Tvätteri i Rimbo kan tvingas säga upp majoritet av de anställda

Uppdaterad
Publicerad

Tvätteriet Textilia i Rimbo meddelar att de tvingas varsla 70 procent av medarbetarna om avtalet med Region Stockholm sägs upp. Av tvätteriets 190 anställda riskerar 135 personer att bli av med jobbet.

– Det är naturligtvis ett tufft besked att behöva lämna till medarbetarna men vi kommer att kämpa tillsammans in i det sista för att få förnyat förtroende av region Stockholm, säger Textilias vd Fredrik Lagerkvist.

Textilia i Rimbo har levererat tvätt och textilservice åt region Stockholm i mer än femtio år. Men nu är avtalet som går ut vid årsskiftet ute för upphandling.

– Vi har gjort allt i vår makt för att lämna ett konkurrenskraftigt anbud och vi hoppas givetvis på att vinna avtalet, säger Textilias vd Fredrik Lagerkvist.

– Det var otroligt tungt att behöva ge personalen besked om att vi varslar hälften om uppsägning, säger Textilias vd Fredrik Lagerkvist. Foto: Tomas Blideman/SVT

Kritisk till Regionen

Fredrik Lagerkvist riktar viss kritik mot Region Stockholm som varit sena bed att ge besked om anbudsförfarandet.

– Jag hade önskat att vi hade fått svar lite tidigare från Region Stockholm. Hade vi fått det hade vi kunnat undvika att varsla personalen, säger han.

Hårt slag för kommunen

Region Stockholm är tvätteriet i Rimbos största kund och står för 70 procent av verksamheten. Tvätteriet är Norrtälje kommuns fjärde största privata arbetsgivare och skulle varslet leda till uppsägningarna riskerar det att slå hårt mot kommunen då viktiga arbetstillfällen försvinner.

– Det är en oro bland kollegorna. Uppsägningar riskerar att bli jätte tufft för den enskilda individen. Många par jobbar här och flera familjer riskerar att drabbas hårt om båda skulle förlora jobbet, säger Mikael Herrgård klubbordförande i IF Metall på Textilia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.