Arkivbild. Gatubarn sniffar i Marocko. Foto: Niclas Berglund/SVT

Lösningsmedlet thinner – en vanlig drog bland Stockholms gatubarn

Uppdaterad
Publicerad

Missbruket av det farliga lösningsmedlet thinner är en vanlig drog bland gatubarnen i Stockholm, enligt polisen som är orolig över utvecklingen.

– De lever i en livsfarlig miljö, säger Mikael Larsson, polis på Södermalm.

Gatubarnen i Stockholm lever i en livsfarlig och mycket destruktiv miljö, enligt polisen. De glider myndigheterna ur händerna och trots att polisen får tag på dem och överlämnar dem i socialtjänstens händer så rymmer de igen.

De hamnar åter på gatan där de sover, driver runt, missbrukar och begår brott. Mikael Larsson är patrullerande polis på Södermalm och han ser oroat på vad den unga och utsatta gruppen ägnar sig åt.

Gatubarnen i Stockholm

– Det jag som polis är orolig för nu är att det är ett mycket kraftigt thinnermissbruk, säger Mikael Larsson.

LÄS MER: Gatubarn släpps ut på gatan – trots brott och missbruk

Sniffar thinner

Hasch och tabletter är vanliga droger bland barn och ungdomar som bor på gatan. Men även användande av farliga lösningsmedel har blivit vanligt. Mikael Larsson berättar om när han omhändertog fem ungdomar som var påverkade av lösningsmedlet thinner.

– De var ju knappt kontakt vara när vi tog de här fem sist, och thinner är ju farligt. Det är farligt att dra in för hjärnan och även för hjärtat, säger Mikael Larsson och fortsätter:

– De lever i en livsfarlig miljö.

Var får de tag på det någonstans?

– De stjäl ju i affärer och allting, säger kvarterspolisen.

Foto: SVT

Polisen: ”De far illa”

Han konstaterar vidare att de unga som han mött just den här sommaren på Stockholms gator, är yngre än vad han är van vid från tidigare år.

– De här killarna, de är ju barn, i de flesta fall. 12, 13, 14 år...

Polisen får hämta in dem om de begår brott eller om de ser att det finns barn som far illa. Men även om de får tag i dem så kan polisen inte låsa in dem då de är under 15 år.

– De far ju illa de här pojkarna, säger Mikael Larsson.

Vad är thinner?

Thinner är ett lösningsmedel. Det används för att göra målarfärger tunnare. Thinner är giftigt. Man kan bli förgiftad och till och med dö bara man andas in ångorna. Somliga har andats (sniffat) thinner för att bli berusade, och därför får thinner eller produkter som innehåller thinner inte säljas till barn och ungdomar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarnen i Stockholm

Mer i ämnet