Foto: Scanpix

Thomas Bodström blir ny landshövding i Stockholms län

Publicerad

Regeringen har utsett Thomas Bodström till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen Stockholm. Han tillträder tjänsten den 1 november i år. Förordnandet är på sex år och sträcker sig till 31 oktober 2023.

– Jag har bott i flera olika delar av Stockholm och nu ser jag verkligen fram emot att få arbeta med frågor som rör hela länet, allt från integration och bostäder till infrastruktur och idrott, säger Thomas Bodström i ett pressmeddelande.

Börjar nya jobbet 1 november

Thomas Bodström efterträder Chris Heister vars förordnande går ut 31 augusti efter drygt fem och ett halvt år som landshövding i Stockholms län. Under perioden 1 september till 31 oktober har regeringen utsett tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding till vikarierande landshövding.

– Tillsammans med medarbetarna välkomnar jag Thomas Bodström som landshövding och vår chef. Vi ser fram emot att dra igång arbetet tillsammans med honom i höst och förutsättningarna är de bästa. Länsstyrelsen Stockholm är en organisation i mycket gott skick och med Thomas Bodströms erfarenhet är min övertygelse att vi under hans ledning kommer att fortsätta utvecklas och göra god nytta för länet, säger tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding.

Som landshövding och chef för Länsstyrelsen är uppgifterna många för den nyutsedda tjänstemannen.

– Jag ser fram emot att samverka med länets kommuner, landsting, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle, säger Thomas Bodström.

Länsstyrelsen företräder regeringen i länet och ansvarar för att samordna olika samhällsintressen. Länsstyrelsen ska främja länets utveckling och har en viktig roll i frågor som spänner över ett flertal samhällssektorer, däribland miljö, samhällsbyggnad, landsbygdsutveckling och tillväxt. Myndigheten ansvarar också för ett omfattande tillsyns- och tillståndsarbete. Länsstyrelsen är därtill högsta civila totalförsvarsmyndighet.

Fakta om Thomas Bodström

Visa

Thomas Bodström föddes 1962. Han är advokat och var justitieminister under perioden 2000 till 2006. Mellan åren 2002 och 2010 var han riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet från oktober 2006 till oktober 2010. Thomas Bodström kommer närmast från egen advokatbyrå.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer