• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Flera personer ur publiken ingrep när en grupp försökte störa Prideparaden i korsningen Sturegatan/Östermalmsgatan. Foto: Mikael Vejdemo-Johansson

Tumult i pridetåget

Uppdaterad
Publicerad

Bråk utbröt i Prideparaden i Stockholm på lördagseftermiddagen efter att en grupp med människor försökte tränga sig in i tåget. Vissa av dem tillhör högerextrema Nordisk ungdom, visar bilder från platsen.

Det hela hände i Stureparken på Östermalm i Stockholm. På en film i sociala medier ser man poliser på hästar som tränger bort människor som försöker ta sig in i Prideparaden. Tumult uppstår och människor springer ifrån platsen. I videon hör man polisen och människor i paraden skrika:

– Backa! Backa!

När polisen lyckats tränga bort gruppen hurrar många människor i Prideparaden.

Folk ställde sig framför

Mikael Vejdemo-Johansson blev vittne till händelsen och var den som filmade videon:

– Det kommer fram en grupp människor och rullar ut en banderoll där det står ”värna kärnfamiljen” och med en överkryssad prideregnbåge. Nästan omedelbart ställer sig åtminstone 10-15 personer, framför allt från publiken, framför gruppen med banderollen och ropar på andra att göra samma sak, berättar han.

Han uppfattade det som att det var bråkigt närmast framför gruppen med banderollen.

– Efter en minut eller två kom det två beridna poliser och andra poliser till fots och jagade bort folk, berättar Mikael Vejdemo-Johansson.

Blev konfrontation

Polisens presstalesman Lars Byström bekräftar för SVT Nyheter att det uppstod tumult i korsningen Sturegatan/Östermalmsgatan.

– Det dök det upp ett antal personer som framförde ett budskap på en banderoll som deltagare i paraden inte tyckte om. Det blev en mindre konfrontation, men vi var snabbt på plats och såg till att det inte eskalerade.

Nordisk ungdom har tagit på sig aktionen, skriver GP.

Brott mot ordningslagen

Inga personskador finns rapporterade. En anmälan om brott mot ordningslagen, gällande olaga demonstration, har upprättats.

– Nu har det återgått till det normala, säger Lars Byström vid 16.30-tiden.

Enligt vittnet Mikael Vejdemo-Johansson inträffade händelsen i en lucka i paraden, mellan två grupper, och paraden kunde fortsätta utan avbrott.

Polisens facit: 17 avlägsnade

Under hela paraden avlägsnades totalt 17 personer och 10 avvisades vid olika tillfällen för störande av allmän ordning, uppger Stockholmspolisen på lördagskvällen.

Dessutom omhändertogs två berusade personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet