Tonåringar nekas preventivmedel

Publicerad

Flera apotek nekar flickor i yngre tonåren att hämta ut p-piller och andra preventivmedel, skriver RFSU:s tidskrift Ottar.

Enligt barnmorskor som tidningen varit kontakt med hänvisar apoteken ofta till FASS och menar att preventivmedlen bara är testade på personer över 18 år. Men väldigt få läkemedel testas på barn och unga, det är inget som är specifikt för preventivmedel.

”Hänger ihop med skärpningen av sexulbrottslagen”

Marta Hansson Bocangel är barnmorska och arbetar på LAFA, enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting. Hon ser en koppling mellan apotekens agerande och skärpningen av sexualbrottslagen som trädde i kraft den 1 april 2005.

– Det började hända något när sexualbrottslagen skärptes. Det skapades ett utrymme för att ha åsikter i moraliska frågor, kring vem som ska ha sex och inte, vilket är problematiskt.

Enligt lagen ska allt sexuellt umgänge med barn under 15 år bedömas som våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn. Lagstiftarna införde dock en regel om att när två unga som är nära varandra i ålder båda samtycker till sex ska inget åtal väckas.

Handlar enligt regelverket

Ottars granskning omfattar apotek från olika kedjor. Flera uppger att de bara handlar enligt regelverket.

Johan Waller på Sveriges Apoteksförening säger att farmaceuternas uppgift är att se till att recepten är korrekta och att patienterna kan använda sina läkemedel korrekt.

– Det finns lagstiftning och riktlinjer som reglerar farmaceuternas arbete. Det är det som ska styra utlämning och inget annat, säger han till Ottar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer