Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) vill att en krisledare tar helhetsansvar. Foto: SVT

Trafiklandstingsrådet vill ha särskild krisledare

Uppdaterad
Publicerad

Avsaknaden av snöröjning i Stockholmsområdet har mött hård kritik. Nu vill moderaterna införa en särskild krisledare för att undvika liknande situationer.

Onsdagens rekordväder med 39 cm snö på ett dygn lamslog Stockholm. Två dagar efter kaoset börjar ordningen sakteligen infinna sig och busstrafiken har börjat komma igång igen. Men än finns spår av den eftersläpande snöröjningen. Många gator i innerstaden var under fredagen avstängda eller delvis avstängda på grund av takskottning.

Vill införa särskild krisledare

Att snöröjningen kom igång så sent som den gjorde väckte starka reaktioner. Polisen slog igår larm och varnade om att snöröjningen tog så lång tid att viktiga samhällsfunktioner hotades. Moderaterna föreslår därför nu att man tillsätter en särskild krisledare som vid nästa kris ska kunna ta kommandot över myndigheternas arbete.

– Om det hela tiden är så att stora eller små olyckor, stora eller små snöfall leder till den här typen av stora problem så måste vi ställa oss frågan om hur och på vilket sätt vi kan se till att bättre hantera det framöver. Då menar jag att en krisledningsperson med mandatet, förtroendet, befogenheten, rättigheterna men också skyldigheterna att agera samlat för hela regionens bästa vore ett bra steg framåt, säger Kristoffer Tamsons (M).

Landshövdningen vill stärka samarbetet som finns

Hur myndigheterna i länet samverkar under en krissituation är en fråga för länsstyrelsen. Kristoffer Tamsons (M) har lämnat sitt förslag till landshövdingen Chris Heister men hon tycker att det skulle vara förhastat att helt skrota dagens ordning.

– Vi har i Stockholmsregionen startat ett arbete sedan ett antal år tillbaka som vi förbättrar hela tiden som heter ”samverkan Stockholmsregionen”. Då sitter vi runt samma bord, aktörerna som är ansvariga för polis, räddningstjänst, kommunerna, Trafikverket och det handlar om att stärka den funktionen. Det är ju styrkan i det samarbetet som kan åstadkomma resultat, säger Chris Heister, landshövdning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.