Biltrafik, cyklister och tågresenärer lär känna av sommarens arbeten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Tomas Oneborg/SvD/TT

Trafiksommaren: Här är vägarna du ska undvika

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många väljer att ta bilen på sin semester så är ändå sommaren den bästa tiden att utföra vägarbeten på. Det menar Trafikverket som tillsammans med flera andra aktörer drar igång rekordmånga arbeten i Stockholmstrafiken. Så här påverkas resenärerna.

Oavsett om du reser med bil, buss eller tåg så kommer du att märka av sommarens trafikarbete. I Stockholms stad påverkas vissa områden extra mycket under sommaren. Arbetet med Slussen går in i nya faser och större delen av Slussenområdet, Södermalm och Gamla stan kommer att påverkas.

Den 15 maj blev Hamngatan enkelriktad från Regeringsgatan och Sveavägen ska stängas för norrgående trafik. I sommar drar också flera cykelprojekt igång vilket påverkar biltrafiken. Bland annat ska ett körfält tas i anspråk på Strömbron och Stallgatan.

LÄS MER: Bilar får ge plats åt cyklister

Pendeltågsspåren kopplas på Citybanan

Det blir stora avstängningar för tågtrafiken i Stockholm i sommar. Dels mellan Jakobsberg och Sundbyberg, där Trafikverket bygger ut Mälarbanan till fyrspårig järnväg, dels mellan Stockholm C och Älvsjö, när Trafikverket kopplar in de två nya pendeltågspåren i Citybanan inför trafikstarten den 10 juli.

SL:s arbeten med Söderströmsbron, Tvärbanans sammankoppling, Saltsjöbanans upprustning, och utbyggnaden av Roslagsbanan innebär att ersättningstrafik sätts in.

– Utifrån resenärens behov av att resa i Stockholmsregionen samtidigt som vi förbättrar infrastrukturen, har SL tillsammans med sina trafikutövare, kommuner och andra intressenter tagit fram attraktiva resealternativ som inkluderar både ersättningsbussar, förstärkt tunnelbana, båtturer och förstärkt ordinarie busstrafik, säger Sara Catoni, biträdande förvaltningschef, SL.

Flera arbeten på E4

Essingeleden kommer att genomgå underhållsarbeten under nattetid och beläggningsarbeten av körfält kommer pågå på flera ställen av E4. Även E18 i Stockholms län och E20 påverkas av beläggningsarbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.