Foto: TT

Trångt på Stockholm skolgårdar – sämst i landet

Publicerad

Skolgårdarna i Sverige har krympt de senaste åren, och minst skolgårdar i hela landet har barnen i Stockholms kommun. Sett till hela Stockholms län, så är även länet sämst i landet. Det visar en ny rapport från Boverket.

Boverket har tittat på grundskoleelevers skolgårdar i hela Sverige och räknat på hur många kvadratmeter eleverna har att röra sig på. Den genomsnittliga friytan sett till hela landet är 44,8 kvadratmeter för läsåret 2016-2017, men i Stockholms kommun som har minsta skolgårdarna i landet så har eleverna bara 14,9 kvadratmeter per barn att röra sig på.

Skillnaden är enorm om man jämför med vissa andra kommuner. I Storumans kommun har eleverna omkring tio gånger så stor yta per barn som Stockholmsbarnen, 148,3 kvadratmeter.

Hälften mot vad Boverket anser är rimligt

Boverket anser att ett rimligt mått på friyta är 30 kvadratmeter per barn i grundskola, långt i från Stockholmssiffrorna. Även sett till hela länet så är Stockholms sämst i landet, med ett snitt på 25,6 kvadratmeter.

Skolgårdarna har dessutom stadigt krympt för de tre läsår som Boverket räknat på, från 2014/2015 till 2016/2017, både i landet och i Stockholm.

Friskolor har också i snitt genomgående mindre skolgårdar i hela länet än kommunala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.