Foto: TT arkivbild

Trasig toalettpump kan ha förorenat Smedsuddsbadet

Uppdaterad
Publicerad

Det var för två veckor sedan som badvattenprover togs vid Smedsuddsbadet som visade att vattnet av otjänligt. En trasig pump på en av badets egna nybyggda toaletter misstänkts ha orsakat att förorenatvatten hamnat i Mälaren. Toaletterna stängdes och nu ska det gå att bada igen, enligt stadens miljöinspektör.

Bajsbakterierna i vattnet vid Smedsuddsbadets kommer troligtvis från badets egna toalettbyggnad, det rapporterar tidningen Mitt i.

Tanken var att nedspolat bajs från den nybyggda toaletten skulle gå till stadens gatuledningen – men en trasig pump gjorde att avföring istället samlats i pöl intill badet.

– Toaletterna är stängda och vi har kallat på tekniker, säger Jerzy Slazak, miljöinspektör på Stockholms stad, till SVT.

I början av veckan togs nya vattenprover som visade på bättre resultat, och de skyltar som avråder från att bada ska vara nedplockade.

– Vi tror att det är pumpen som har varit ett problem, säger Jerzy Slazak.

Felet på pumpen beräknas åtgärdas under fredagseftermiddagen. Då kommer även toaletterna att tas i bruk igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.