Snickaren Isak Lindell jobbar hela sommaren. Han tar ut semester när det är lågsäsong istället.

Tre av fyra småföretagare tänker på jobb under semestern

Uppdaterad
Publicerad

Många småföretagare tänker på jobbet när de är lediga men upplever att de är lugnande att vara nåbar. –Jag tänker på jobb i stort sett dygnet runt, säger småföretagaren Isak Lindell.

Sol och semester är inte alltid avkoppling för småföretagarna. Enligt en ny undersökning så tänker 73 procent av småföretagarna i Stockholm på jobb under semestern och 78 procent säger att de upplever att det är lugnande att vara nåbar, enligt undersökningen från ekonomiföretaget Visma.

Isak Lindell  är snickare och har drivit Snickare Isak i tre år, han känner igen sig.

–Jag tänker på jobb i stort sett dygnet runt. Det är mycket som ska lösas, bland annat hur jag ska få ihop schemat för olika yrkesgrupper, säger Isak Lindell.

Sommarsemestern får vänta, just nu arbetar han med ett stort altanprojekt. Han tar ut semester när det är lågsäsong och tycker att det är en trygghet att vara nåbar när han är ledig. 

– Jag vill ha en personlig kontakt eftersom jag mest har privata kunder.

Tänker på framtiden

Isak berättar också att många av hans tankar handlar om hur företaget ska utvecklas.

– Jag tänker alltid på framtiden och på nästa steg, man vill ju alltid vidare och att det ska bli bättre.

Enligt undersökningen så tänker också 20 procent av länets småföretagare på hur de ska utveckla företaget. Nästan lika många oroar sig för ekonomi, medarbetare och kunder.

– Att driva eget företag innebär stora möjligheter att styra över sin egen tid. Men även ett stort ansvar, som kan vara svårt att släppa när tekniken möjliggör för företagare att ha kontroll över verksamheten i realtid, säger Vismas företagsexpert Boo Gunnarson.

Bäst på att koppla av från arbete är företagarna i Blekinge, där tänker 50 procent på arbete när de är lediga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.