Stockholms läns landsting skickar inga påminnelser till de kvinnor som missat sin mammografitid. Foto: TT arkivbild

Tre av tio Stockholmskvinnor missar mammografi

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tio kvinnor kommer inte till den mammografiundersökning de kallats till. Men Stockholms läns landsting skickar inte ut påminnelser till dem som missat sin tid, trots att det visat sig ge goda resultat, skriver DN.

Landstingets mammografiundersökningar omfattar alla kvinnor mellan 40 och 74 år och görs för att hitta bröstcancer i ett tidigt skede. En gång vartannat år kallas närmare två miljoner kvinnor till bröstundersökning, men tre av tio kvinnor dyker inte upp.

Stockholms läns landsting är ett av flera landsting som inte följer de nationella och internationella riktlinjer som finns när det gäller påminnelser om missade mammografiundersökningar, skriver DN.

En kvinna gör mammografi, bröströntgen. Foto: Christine Olsson/TT

Påminnelser försvann med nytt datasystem

Under hela 1990-talet skickades en automatisk påminnelse ut även i Stockholm, men det nya datasystem som landstinget upphandlade vid millennieskiftet kunde inte erbjuda påminnelsefunktionen.

Enligt Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland är planen nu att en påminnelsefunktion ska införas innan årets slut.

Samtidigt finns det flera privata aktörer som erbjuder mammografi, så en del av de kvinnor som inte kommer på landstingets undersökningar kan ha fått sina bröst undersökta på en privatklinik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer