Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten om orsak, smittvägar och vilka som löper större risk att insjukna. Foto: TT,Janice Haney Carr/pressbild Folkhälsomyndigheten

Tre frågor: Så smittar legionella

Uppdaterad
Publicerad

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar: legionärssjuka och pontiacfeber. Den som drabbas av infektion kan få en allvarlig form av lunginflammation med en dödlighet på upp till 20 procent.

Hör Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten om orsak, smittvägar och vilka som löper större risk att insjukna.

Varför heter det legionella?

Den smittsamma bakterien blev känd 1976 då 221 personer blev sjuka med influensaliknande symtom i samband med ett legionärsmöte i Philadelphia, i USA, 72 personer var inte deltagare på mötet utan hade bara uppehållit sig på trottoaren utanför lokalen och totalt dog 34 personer. Därav döptes den smittsamma bakterien till legionella och sjukdomen legionärssjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.