Hör Astrid Walles-Granberg från Livsmedelsverket om insekter som mat. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Livsmedelsverket om att äta insekter

Uppdaterad
Publicerad

Att det nu är lagligt och möjligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige öppnar upp för nya kulinariska upplevelser. Men endast åtta sorter står på den tillåtna listan och skaldjursallergiker bör se upp för mjölmask och syrsa lite extra noga, varnar Livsmedelsverket.

Sedan 27 oktober 2020 är det lagligt att sälja insekter för konsumtion i Sverige. Men insekter kan innehålla sjukdomsframkallade bakterier och tungmetaller, så det gäller att kontrollera vad man stoppar i munnen.

– Livsmedelverket kommer att kolla att företagarna säljer rätt arter som är godkända i övergångsperioden och inte innehåller toxiner, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Överlappande lagstiftning styr marknaden

Insekter räknas som nya livsmedel i EU och ska därför godkännas före de får säljas. Men eftersom det varit otydligt formulerat i tidigare lagstiftning får insekter som varit godkända, och där ny ansökan skickats in, fortsätta säljas under en övergångsperiod.

I videon svarar Livsmedelsverket på om det kan det vara farligt att äta insekter och vem som ansvarar för säkerheten

Här är insekterna du får äta

Mjölmask Tenebrio molitor

Buffalolarv (lesser mealworm) – Alphitobius diaperinus

Hussyrsa – Acheta domesticus

Tropisk hussyrsa – Gryllodes sigillatus

Europeisk vandringsgräshoppa – Locusta migratoria

Ökengräshoppa – Schistocerca gregaria

Honungsbi, drönarpuppa – Apis mellifera

Svart soldatfluga – Hermetia illucens

Insekterna på listan har godkänts i andra EU-länder efter 1 januari 2018 och är därför godkända för konsumtion i olika former i Sverige.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.