Männen åtalas för smuggling. Foto: Polisen

Tre män åtalas för smuggling av 3D-printade vapen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män hemmahörande i Vallentuna åtalas i Attunda tingsrätt misstänkta för att ha smugglat en stor mängd 3D-printade vapendelar.

Det ska bland annat handla om ett 40-tal 3D-printade stommar till mantlar och pistoler. Vapendelarna ska enligt åtaler ha beställts från Kina och Italien och skickats med paket till Sverige.

– Vår bedömning är att det blivit allt vanligare att smuggla vapendelar. Ritningar skickas till fabriker utomlands som tillverkar delarna på beställning. Det handlar både om industriell tillverkning och 3D-printade vapendelar, säger Olov Hellqvist, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning i ett pressmeddelande.

Det var under förra våren som Tullverkets personal hittade 20 pipor i ett paket på en fraktterminal på Arlanda. Därefter hittades andra vapendelar i en annan försändelse och båda paketen var adresserade till en man i Vallentuna. Efter att mannen gripits kunde ytterligare två män gripas misstänkta för inblandning i smugglingen.

– Det var ett beslag i fraktflödet, det vill säga försändelser via utrikesflyg från utlandet. Utredningen ledde fram till 3D-vapendelarna, säger Olov Hellqvist till SVT.

De misstänkta männen är mellan 27 och 35 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.