Männen dokumenterade själva sin skadegörelse vilket varit avgörande för förundersökningen. Foto: Privat

Två män döms till fängelse efter tågklotter

Uppdaterad
Publicerad

I två års tid ska tre män ha klottrat på pendeltåg och tunnelbanevagnar i Stockholm. Nu döms två av dem till fängelse för grov skadegörelse, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var i november förra året som fyra män åtalades för över 100 fall av grov skadegörelse. Männen dokumenterade själva skadegörelsen som skedde under 2018-2019.

Nu döms tre av dem för att ha klottrat på tåg på flera platser i regionen. Två av männen döms av Attunda tingsrätt till fängelse, en i ett och ett halvt år och en i ett år. Den tredje mannen får villkorlig dom och den fjärde frias från misstankarna.

De ska även betala stora skadestånd, en av dem på närmare 850 000 kr, enligt DN.

– Tiden är över då vi såg mellan fingrarna på den här typen av brottslighet, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd, (M) till tidningen.

Skadegörelsen en dyr affär för SL

Skadegörelsen i SL-trafiken ökade under coronapandemin, något som trafikregionrådet reagerat starkt på. Under de senaste åren har SL lagt nästan 200 miljoner kronor på sanering och återställande i kollektivtrafiken. Främst inom tunnelbaneverksamheten.

De dömda männen kommer att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.