Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) vill ha svar på hur regeringen ser på en tredje dos av covid-19-vaccin så att regionen kan förbereda sig inför en eventuell vaccinering. Foto: Liberalerna och Stina Stjernkvist/TT

Tredje dos eller inte – regionen kräver besked av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm kräver besked av regeringen om hur den ser på en tredje vaccindos mot covid-19 för äldre och andra personer i riskgrupper. Nu har hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) skrivit ett brev till socialministern Lena Hallengren (S).

– Jag har i flera veckor efterlyst tydligare besked av staten: Om, när och hur ska vi vaccinera med dos 3?, säger Anna Starbrink (L).

Hälso och sjukvårdsregionrådet menar att allt mer talar för att en tredje dos ger ett viktigt skydd mot covid, inte minst för äldre och andra i riskgrupper som fick sitt vaccin i vintras.

I mejlet till socialministern skriver hon att hon känner ”stor oro över att smittspridningen åter ökar och över de rapporter som kommer om insjuknade, fullvaccinerade, på äldreboenden i delar av landet”.

– Vi ser nu hur vissa fullvaccinerade äldre åter smittas. Även om vaccinet innebär att ett insjuknande i covid oftast blir mindre allvarligt, är det illa nog och om en tredje dos kan skydda bättre behöver vi börja med det snarast, säger Anna Starbrink (L).

Tidigare har regionen efterlyst besked från Folkhälsomyndigheten när det gäller eventuell vaccinering av barn mellan 12 och 15 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren förklara: ”Det här ser inte ut som de andra ökningarna”. Foto: Skärmbild/SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.