IVA på Södertälje sjukhus. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Trendbrott i Stockholm – fler covid-vårdas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer i behov av sjukvård för covid-19 har minskat under en lång tid i Region Stockholm – fram till denna vecka. Nu har det i stället skett en liten ökning.
– Vi vet inte om det kommer bestå, men vi fortsätter att följa det, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

När det var som allra värst var över 1 100 patienter med covid-19 i behov av sjukvård i regionen. Den siffran har sakta men säkert sjunkit under lång tid, och är nu nere på under 100 patienter. Men denna vecka har det för första gången vänt igen, från 72 till 88 patienter, enligt den senaste lägesrapporten från regionen.

Siffrorna är små och vad de beror på vet man ännu inte, säger chefläkaren Elda Sparrelid.

– Vi befinner oss på relativt låga nivåer vilket gör att bara fåtal patienter upp eller ner ändrar kurvan.

Chefläkare Elda Sparrelid. Foto: Sanna Lüning/SVT

Det är dock avgörande att människor fortsätter följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kring symtom, avstånd och hygien för att hålla nere smittspridningen, säger hon.

– Vi vet inte om det beror på att man har tröttnat eller kanske inte är lika noggrann med att följa rekommendationerna som man var under våren.

Men vi måste följa detta för att det inte ska börja öka igen, säger Elda Sparrelid.

Kan detta betyda att minskningen har börjat plana ut?

– Ja, så kan det vara. Det är svårt att tro att man med pågående smittspridning, även om den är mycket lägre än tidigare, att man kommer till noll. Någonstans tar det stopp, det är kanske där vi befinner oss men det är för tidigt att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.