Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E4:an norrut från Stockholm är en av de vägsträckor där trafiken minskat mest. I videon får du veta mer om de minskade trafikflödena. Foto: Pia Heick/SVT

Trendbrott: Minskad trafik i Stockholm – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Med undantag för pandemiåren har trafiken i Stockholm stadigt ökat från år till år. Men för första gången någonsin har nu trafikflödena i stället minskat. Det visar statistik på antalet passager vid Stockholms vägtullar.

På hösten när folk kommer tillbaka från semestern brukar Stockholmstrafiken i normala fall öka. Men redan i september i år minskade i stället trafikflödena jämfört med 2019 – året innan pandemin bröt ut – och tendensen håller i sig.

– I början av oktober har trafiken minskat kraftigt. Antalet passager vid tullarna har gått ner nästan tio procent och det är unikt, säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket.

E4:an och Klaratunneln

Trafikflödena är nu på vissa platser till och med lägre än under pandemin. Mest har trafiken minskat på på E4:an norrut.

Samma tendens syns innanför tullarna, visar statistik från trafikkontoret i Stockholms stad. I till exempel Klaratunneln har trafiken minskat med nio procent i år jämfört med 2019. På Centralbron är motsvarande minskning åtta procent.

Statistik för innerstaden:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.