Priserna på bostadsrätter steg i Storstockholm i oktober. Här ett bostadshus i Solna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Trendbrott: Storstockholms bostadsrättspriser stiger

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader med nedgångar på bostadsmarknaden kan ett trendbrott nu skönjas. I oktober gick priserna på bostadsrätter i Storstockholm upp med 2 procent.

– En förklaring är att köpare och säljare har kommit närmare varandra, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

När Svensk Mäklarstatistik presenterar siffror för bostadsförsäljningen i oktober står det klart att priserna fortsätter att sjunka på de flesta håll.

Men det finns också undantag. Ett sådant är Storstockholm där priserna på bostadsrätter i stället steg med 2 procent jämfört med månaden innan.

När bostadsmarknaden svänger, både uppåt och nedåt, så börjar jakten på en ny jämviktsnivå.

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, är uppgången i Stockholms län ett tecken på att vi börjar närma oss en sådan.

Ned i centrala Stockholm

– Det vi ser i Storstockholm nu är en tydlig trend i den meningen att efter flera månaders kraftiga nedgångar har det nu inte bara planat ut, utan vi ser även en uppgång. Man ska inte övertolka en enskild månad, men det är absolut ett trendbrott, säger han.

Samma trend syns inte i centrala Stockholm. Där gick priserna på bostadsrätter i stället ned med en procent jämfört med september. Enligt Per-Arne Sandegren rör det sig dock om en lägre nedgångstakt än tidigare.

Samtidigt sjönk priserna på villor i Storstockholm med 2 procent under oktober.

Trenden i Storstockholm är enligt Per-Anders Sandegren extra intressant eftersom det är på den marknaden som förändringar brukar synas först. Det är för att de som bor i Stockholm är mer räntekänsliga och lägger en större del av sin lön på boendet, jämfört med i andra delar av landet. Sett till totalt antal försäljningar av bostadsrätter i landet står också Storstockholm för 40 procent av försäljningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.