Bygget av bostadsrätter halverades tre första kvartalen 2018. Foto: TT

Trendbrottet: Bostadsbyggandet halverat i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av nya bostäder minskar kraftigt i Storstockholm, det visar Boverkets nya prognos. Särskilt allvarligt är läget för bostadsrätten som minskar med 55 procent.

Stockholm behöver bygga 20 700 bostäder per år fram till 2030 för att täcka behovet, det har Tillväxt- och regionplaneförvaltningen slagit fast. I slutet av 2017 inleddes bygget av rekordmånga nya bostäder – 20 400 inrapporterade bostäder. Men den siffran har sjunkit rejält i Boverkets senaste rapport.

– Efter årsskiftet har byggstarterna fallit dramatiskt. Vi bedömer att det under 2018 påbörjas drygt 13 000 bostäder i Storstockholm. Nästa år faller antalet ytterligare något, till drygt 12 000 bostäder. Det är mycket långt under de långsiktiga demografiska behoven, säger Hans-Åke Palmgren, expert stadsutveckling Boverket.

Kris för bostadsrätten

Och det är i första hand ett stopp för nyproduktion av bostadsrätter som påverkar statistiken. De påbörjade tillskotten genom ombyggnad till exempel minskade med hela 55 procent, vilket motsvarar cirka 20 procent av den totala inbromsningen. Då handlar det främst om föreningar som bygger vindsvåningar eller ombyggnad av kontorsytor.

– Jag tror att det är en rad faktorer som påverkar det här. Dels är det svårare att sälja nyproduktion när spekulanter försvinner och färre vågar binda upp sig flera år framåt. Sedan ser vi en mättad marknad för köpgruppen med relativt hög inkomst. Dessutom kan utbudet vara för likartat – byggarna har sprungit samma väg för länge, säger Hans-Åke Palmgren.

Stora skillnader i landet

2018 ökade byggandet kraftigt i Göteborgs stad, blev oförändrat i Stormalmö och minskade något i medelstora och mindre kommuner. Samtidigt är det en kraftig inbromsning i Storstockholm och även inom gruppen av större kommuner utanför storstadsregionerna, som tidigare haft stor ökning av antalet byggstarter.

Antal nyproduktioner Storstockholm (tolv månaderstakt)

Bostadsrätter i flerbostadshus 3 600 (-34 procent)

Ägarlägenheter 250 (marginell ökning)

Hyresrätter 3 200 (-8 procent)

Småhus 1 100 (-20 procent)

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer