Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen berätta om vädret de kommande dagarna: ”Det kommer regna lite framöver, men vi skulle behöva flera veckors regn för att få ner brandrisken”. Foto: SVT/TT

Trots regniga dygn i Stockholm – varningen: ”Skyhög brandrisk”

Publicerad

Under söndagen har det regnat till och från i en stor del av länet och enligt SVT:s meteorologer kommer det även en del regn under måndagen. Oavsett regn råder stor brandrisk och det är bara tillåtet att exempelvis grilla hemmavid.

Enligt brandförsvaret är brandrisken fortsatt skyhög trots regnet.

– Regnet som faller gör att antändningsrisken minskar, men får elden väl fäste är det lika illa som igår, säger Andreas Blomquist, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Det behövs betydligt mer regn än vad prognosen innehåller för att det ska ge någon större effekt.

Just nu är det totalförbud mot att använda eldstäder på offentlig plats. Att grilla hemma går bra, men Andreas Blomquist betonar vikten av eget ansvar och att ha koll,

– Vi är extremt belastade av skogs- och markbränder och vill uppmana allmänheten till extrem försiktighet, säger Andreas Blomquist.  

I videon berättar SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen om det kommande dagarnas regn och om hur vädret blir till modsommar.

Vad innebär skärpt eldningsförbud:

Länsstyrelsen har beslutat om skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 14.00 den 12 juni 2023. Förbudet gäller tillsvidare. Det skärpta eldningsförbudet innebär att det nu inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.