Torr skog och mark i Stockholms län. Foto: TT

Trots varning om brandrisk – eldning på flera håll i länet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsterna i Stockholms län avråder från att elda ute i skog och mark, trots det har flera personer trotsat rekommendationerna och eldat.
– Det har varit en hel del incidenter, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

Det må vara eldningsveckor i vissa av länets kommuner. Men den torra marken har gjort att räddningstjänsterna i Stockholms län avråder från att elda. Trots varningen har räddningstjänsten larmats till flera gräsbränder, bland annat i Haninge, Nynäshamn och Tyresö. Polisen upprättade en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet efter en markbrand på Djurö i Värmdö kommun.

– Det har varit mellan fem, sex incidenter där eldningen har gått över styr. Vi har kunnat släcka elden men mindre byggnader har gått till spillo, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

Underskattar spridningsrisken

Han uppmanar nu återigen allmänheten att låta bli att elda ris och grenar och istället köra avfallet till återvinningen.

Vad säger folk när ni kommer fram?

– De är förtvivlade, de har inte förstått att det går så snabbt. Eld i gammalt och torrt gräs sprider sig väldigt snabbt, man underskattar ofta det.

Han fortsätter:

– Vi önskar verkligen att folk respekterar att man inte ska elda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer