På plats var bland annat olika representanter från kommunen, polisen, organisationer, Brottsförebyggande rådet och forskare.
– Tre av Sveriges 23 områden som av polisen bedöms som särskilt utsatta finns i Botkyrka kommun. Trygghetsfrågorna är därför något som många aktörer jobbar med. Men det går att göra mer med ökad kunskap och bättre samarbeten, säger Charlotta Lundström från Botkyrkabyggen som anordnar konferensen.
Skolan är viktigast
Camila Salazar Atías, kriminolog och gängexpert från Fryshuset, pratade om hur samhället tillsammans bör agera för att lösa problemet med ungdomskriminaliteten.
– Misslyckanden i skolan är den största boven till att unga killar söker sig till gängkriminalitet. Vi måste jobba mer med delaktighet, upptäcka problemen i tid och ha bättre frånvarokontroller. Skolan måste ha högre förväntningar på sina elever, säger hon och fortsätter:
– De som har hoppat av gäng säger att deras vändpunkt kom först när någon trodde på dem och såg dem. Dessutom behöver fler skjutningar klaras upp. Idag är det bara 20 procent av alla skjutningar som klaras upp, säger Camila Salazar Atías.
Segregation är ett nationellt problem
Karen Austin, från Delmos – Delegationen mot segregation, talade om hur man kan jobba för att förebygga, minska och bryta segregationen.
– Problemet till ökad segregation är skol- och bostadssegregationen. Och jag tror på ett nationellt hållbart och långssiktigt arbete för att lösa detta. Man måste våga, det krävs mod för det.
– Politiker måste våga erkänna när de har satsat fel och misslyckats med något, våga göra om och satsa rätt igen, säger Karen Austin.
Dagen fortsatte med flera paneldebatter kring trygghetsfrågorna.