Trygghetslarmen fungerar inte på Danvikshem äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dom gamla på äldreboendet Danvikshem i Nacka, saknar larm sedan blixten slog ner i en antenn på taket under det kraftiga ovädret i söndags. Och bristen på larm oroar de anhöriga.

Sedan i söndags fungerar inte trygghetslarmen på Danvikshems äldreboende. En av dom drabbad är Charlotte Nordins mamma som bor här och har svårt att röra sig.

– Det är fruktansvärt, helt obeskrivligt att man inte har åtgärdat det här på tre dygn. Om det nu skulle vara tekniskt omöjligt då tycker jag man skulle hitta på en lösning som så enkelt som att köpa mässings klockor som de kan plinga i och öppna dörrar eller vad som helst. Men man gör absolut ingenting, säger Charlotte Nordin som är anhörig.

Och i måndags drabbades Charlotte Nordins mamma av kärlkramp. 

– Min mamma fick Kärlkramp och ringde mig för hon hade en privat telefon och då kunde jag inte nå personalen och hon kunde inte larma och få medicin för sitt hjärta, säger Charlotte Nordin som är anhörig.

Danvikshem ska nu utreda varför de ta tid att få igång alla larm. Och eftersom alla äldre inte ha fungerande larm har Danvikshem gjort vissa åtgärder.

– Extra personal och ronderingsscheman för ökad tillsyn. Vi har också hyrt in extra larmsystem. Och på en enhet har vi kopplat in ett äldre larmsystem, säger Carina Mattsson verksamhetschef vid Danvikshem till ABC.

– Det är fruktansvärt otryggt för de boende, de kan ramla, de kan falla, de kan få kärlkramp, hjälpinfarkt, behöva gå på toaletten och de kan inte på något sätt larma personalen, säger Charlotte Nordin som är anhörig.

ABC: När ska alla larm fungera igen?

– Förhoppningen är att det ska lösas under dagen, säger Carina Mattsson verksamhetschef vid Danvikshem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer